Nemoci štítné žlázy - Holub, Václav (Remedia, 2003)
Nemoci štítné žlázy jsou nejčastější endokrinopatie v ČR. Klinicky je možné tyreopatie dělit na základě etiopatogeneze a diagnostických a léčebných postupu na vrozené vývojové poruchy štítné žlázy, nemoci z nedostatku jodu, eufunkční strumy (benigní formy a nádory štítné žlázy), záněty štítné žlázy a dysfunkce štítné žlázy: hypotyreóza a tyreotoxikóza. Z uvedené klasifikace vyplývají tři základní terapeutické přístupy – podávání jodu, hormonální substituční léčba a léčba tyreostatická.
Keywords: Thyroid Diseases; Iodine; Autoimmune Diseases; autoimunitní nemoci; tyreotoxikóza; farmakoterapie; lidé; jod; Drug Therapy; Hypothyroidism; nemoci štítné žlázy; Humans; struma; Thyrotoxicosis; Goiter; hypotyreóza