HIV/AIDS pozitivní pacient v chirurgii. Část 1: Epidemická situace - Hájek, Marcel; Novák, Karel; Pazdiora, P (Rozhledy v chirurgii, 2003)
Úvod a materiál: Práce se z největší části opírá o materiál a zkušenosti prvního autora, který při expertize spolu s mezinárodním týmem chirurgů v Botswaně léčil více než 6000 HIV pozitivních nemocných, u nichž osobně provedl téměř 3200 výkonů. Spoluautoři korigují africké poznatky stručným pohledem domácím, přičemž předkládají i platnou legislativu. Metodika: V prvých dvou částech jsou zpracovány literární poznatky o HIV/AIDS a korigovány se zkušenostmi autora za tříleté období jeho expertizy v nemocnici v Gaborone. První část se zabývá epidemickou situací místa studie a druhá rozebírá v obecné rovině problematiku chirurgických výkonů u HIV pozitivních pacientů a jejich profesionální riziko. V této části je zařazen časově korespondující popis situace v ČR včetně domácí legislativy. Třetí (nosná) část práce je prospektivní studií, v níž autor, limitován místm'mi podmínkami, sledoval 3200 operovaných HIV pozitivních osob. Spolu s mnoha dílčími pohledy zejména rozebírá vztah HIV a TBC a zejména sleduje hladiny CD 4+ T lymfocytů z hlediska průběhu léčby a prognózy nemocných. Čtvrtá část práce dvanácti velmi stručnými kazuistikami potvrzuje a ilustruje výsledky. Výsledky: Kriticky ohroženými osobami jsou HIV pozitivní jedinci s hodnotou CD 4 pod 200/mm3. Hodnota mezi 200-499 znamená zřetelné, ale překonatelné riziko, hodnota 500-799 znamená minimální riziko a hodnota nad 800 je mimořádně příznivá. TBC je v afrických podmínkách velmi častou oportunní infekcí (v souboru přes 53 % ), jež však prognózu neovlivňuje sama o sobě, nýbrž v závislosti na hodnotách CD 4+T lymfocytů. Hlavní riziko pri snížené imimitě nespočívá u chirurgických nemocných v komplikacích ran a anastomóz, nýbrž v těžkých oportunní ch infekcích. Závěry: Zatím nejbohatší chirurgický materiál o HIV/AIDS, zpracovaný českými autory, je dobře použitelný i V podmínkách ČR.
Keywords: pooperační komplikace; Acquired Immunodeficiency Syndrome; AIDS; lidé; Health Personnel; pracovní expozice; zdravotnický personál; Comorbidity; HIV Infections; HIV infekce; komorbidita; Humans; Postoperative Complications; Surgical Procedures, Operative; Occupational Exposure; chirurgie operační