Novinky o Helicobacter pylori - Zelenková, Jitka (Causa subita, 2003)
Mnohé novější poznatky o H. pylori jsou zatím teoretického rázu a jejich praktické uplatnění se teprve očekává. Dřívější znalosti významně přispěly k pochopení nedostatečně vysvětlených patogenetických mechanizmů vzniku gastroduodenálních vředů, MALT lymfomu a karcinomu žaludku a umožnily konzervativní terapii některých z těchto onemocnění. Recentní údaje nasvědčují tomu, že se účinnost eradikační léčby snižuje, především v souvislosti se stoupající rezistencí H. pylori na antibiotika, v závislosti na věku, kouření a rozsahu bakteriálního osídlení. Perspektivně je třeba uvažovat o změně volby antibiotik, používání probiotik, případně i vakcinace, bude-li dostupná.
Keywords: nádory žaludku; Helicobacter Infections; Peptic Ulcer; Helicobacter pylori; Stomach Neoplasms; infekce vyvolané Helicobacter pylori; peptický vřed