Toxoplazmóza v dětském věku - Fusková, Eva; Bartošová, Drahomíra; Trnková, Marta (Pediatrie pro praxi, 2003)
Toxoplasma gondii je celosvětově rozšířená a vyvolává jednu z nejčastějších parazitárních onemocnění u lidí. Primoinfekce v graviditě může vést k přenosu T. gondii z matky na plod. Tato práce se zabývá kongenitální toxoplazmózou a účinností prenatální a postnatální léčby. I když perinatální intervence může redukovat riziko vertikálního přenosu, zůstává stále mnoho infikovaných dětí, které vyžadují dlouhodobou léčbu.
Keywords: Child; Clinical Laboratory Techniques; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; oční toxoplazmóza; lidé; klinické laboratorní techniky; Humans; Toxoplasmosis; novorozenec; dítě; Toxoplasmosis, Ocular; ELISA; toxoplazmóza; Infant, Newborn