Hodnocení rizikových faktorů alergických onemocnění v populaci pražských dětí - Kverka, Miloslav; Malý, Marek; Dlouhý, Pavel; Kučera, Petr (Alergie (Praha, Print), 2003)
V poslední době narůstá u dětí prevalence alergických onemocnění. Cílem této studie je zhodnotit význam jednotlivých rizikových faktorů, které se na tomto vzrůstu podílejí. V souvislosti s alergií byla hodnocena rodinná anamnéza, denní příjem w3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA), body mass index (BMI), časný kontakt s domácími a hospodářskými zvířaty, znečištění ovzduší, pasivní kouření a počet spolubydlících. Za tímto účelem bylo v květnu 2002 provedeno anonymní dotazníkové šetření v populaci 447 pražských dětí ve věku 6 – 14 let. Nejvýznamnějším rizikovým faktorem alergických onemocnění je pozitivní rodinná anamnéza (OR=2,7; p=0,0001). V rozporu se současným názorem na úlohu konzumace w3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) v patogenezi alergie je tato rizikovým faktorem pro vznik alergických onemocnění (OR=1,59; p=0,0282). V této studii nebyla nalezena souvislost mezi alergickými onemocněními a body mass indexem, který se ukazuje jako faktor zhoršující dýchání (p=0,017). Zvolenou metodou nebyly nalezeny žádné další statisticky významné souvislosti.
Keywords: Fatty Acids, Omega-3; průzkumy a dotazníky; dítě; Surveys and Questionnaires; Adolescent; alergie; lidé; Risk Factors; omega-3 mastné kyseliny; Hypersensitivity; Animals, Domestic; Air Pollutants; index tělesné hmotnosti; rizikové faktory; Child; hospodářská zvířata; látky znečišťující vzduch; Body Mass Index; mladiství; Humans