Specifické IgE proti stafylokokům u astmatiků - Novotná, Bronislava; Láníková, Zdeňka; Vlčková, Veronika (Alergie (Praha, Print), 2003)
Kmeny Staphylococcus aureus secernují enterotoxiny (SAEs), které mohou působit jako alergeny a indukovat IgE protilátky, jež mohou způsobit zhoršení alergického zánětu. Tyto enterotoxiny mohou také působit jako tzv. superantigeny, modulující a/nebo amplifikující alergický zánět. Specifické IgE proti SAEs a enterotoxin – produkující kmeny Staphylococcus aureus, mohou mít vliv na tíži alergických onemocnění. Zajímalo nás, zda se pacienti s bronchiálním astmatem a přítomnými specifickými IgE proti stafylokokům v klinických charakteristikách liší od pacientů s nepřítomností těchto protilátek. V malém souboru jsme prokázali, že pacienti s přítomnými specifickými IgE proti komplexní bakterii Stafylokoka aurea (St. aur.) byli alergičtí na další inhalační alergeny, měli častěji opakované infekce dýchacích cest, sinusitidu, aspirinsenzitvitu a aktuální pozitivní kultivaci na St. aur. z horních dýchacích cest. Nelišili se tíží astmatu. Pouze u 4 pacientů z obou skupin byla prokázána slabá pozitivita specifických IgE proti SAEs.
Keywords: dospělí; Female; Adult; Spirometry; ženské pohlaví; enterotoxiny; lidé; Enterotoxins; Immunoglobulin E; Asthma; Staphylococcus aureus; Male; bronchiální astma; kožní testy; imunoglobulin E; Antibody Specificity; specificita protilátek; spirometrie; mužské pohlaví; Skin Tests; Humans