Aplikace hyázy v léčbě pooperační epidurální fibrózy - zkušenosti s léčbou 100 nemocných - Masopust, Václav; Häckel, Martin; Ostrý, Svatopluk; Netuka, David; Beneš, V. jr (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2003)
Cíl studie: Zhodnotit aplikaci hyázy v léčbě pooperační epidurální fibrózy, která jako součást failed back surgery syndromu patří i v současnosti k nejobtížnějším komplikacím chirurgie meziobratlové ploténky. Typ studie: Retrospektivní observační dotazníková studie. Název a sídlo pracoviště: Neurochirurgická klinika, Ústřední vojenská nemocnice, Praha. Materiál a metodika: Zvolili jsme soubor prvních 100 nemocných, s anamnézou jednoho nebo opakovaných chirurgických výkonů v lumbosakrálním oddílu páteře a reziduálních bolestí typických pro epidurální fibrózu, jimž byla epidurálně aplikována hyaluronidáza. Výsledky: Rok a dále po aplikaci dosáhlo zlepšení VAS > 1 stupeň (16 %), > 3 stupně (30 %), > 6 stupňů (21 %) nemocných. U 25 % nemocných nenastala změna intenzity bolesti a u 10 % bolest progredovala. Závěr: Samotná účinnost aplikace hyaluronidázy je důkazem klinického významu epidurální fibrózy. Epidurální aplikace hyaluronidázy přináší malé, ale přesto nezanedbatelné zlepšení výsledků léčby u nemocných s FBSS.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Humans; Hyaluronoglucosaminidase; průzkumy a dotazníky; retrospektivní studie; lidé; Spinal Diseases; Injections, Epidural; Research Support as Topic; injekce epidurální; hyaluronoglukosaminidasa; Retrospective Studies; nemoci páteře; Surveys and Questionnaires