Těžká otrava organofosfáty u batolete - Smolka, Vratislav; Reitinger, J; Klásková, Eva; Wiedermann, Jaroslav (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2003)
Intoxikace organofosfátovými insekticidy jsou u dětí v předškolním věku náhodným, ale život ohrožujícím stavem. V klinickém obraze akutní otravy dominují v důsledku irreverzibilní inhibice acetylcholinesterázy, která vede ke kumulaci acetylcholinu v nervovém systému,muskarinové, nikotinové a centrální příznaky. Autoři popisují případ 33měsíčního chlapce se závažnou poruchou vědomí a hypotonií u intoxikace organofosfáty (OP), jejichž přítomnost byly potvrzena při toxikologickém vyšetření žaludečního obsahu. Na základě výsledku toxikologického vyšetření byla zahájena léčba atropinem do klinických příznaků atropinizace a léčba obidoximem, která byla ukončena po 4 dnech. Chlapec byl extubován 8. den ventilační podpory. Další den bylo ukončeno kontinuální podávání atropinu. Prezentovaná intoxikace organofosfáty u pacienta s typickými klinickými a biochemickými nálezy dokládá závažný průběh této otravy u dětí předškolního věku.
Keywords: Central Nervous System Diseases; Humans; dítě; organofosforové sloučeniny; Child; obidoxim chlorid; insekticidy; nemoci centrálního nervového systému; lidé; Atropine; otrava; Obidoxime Chloride; atropin; Insecticides; Organophosphorus Compounds; Poisoning