Hypochondrie. Základní charakteristiky, kognitivně-behaviorální terapie a souvislosti s thanatofobií - Pešek, Roman (Kontakt (České Budějovice), 2003)
Hypochondrie (hypochondrická porucha, hypochondriáza, strach o zdraví) je psychický problém, který lze vymezit jako chorobný strach z onemocnění vážnou nemocí. Hypochondrický klient může být přesvědčen, že je nemocen jednou nebo více vážnými chorobami, navzdory opakovaným negativním nálezům při vyšetření a přes opakovaná ujišťování lékařem, že je tělesně zdráv. Existuje několik obrazů hypochondrie. Etiologie hypochondrie není dosud dobře známa. Existuje kognitivně-behaviorální model vzniku a udržování hypochondrie. Trvání a průběh hypochondrické poruchy nejsou zatím dostatečně známy. Odhadem se celoživotní prevalence hypochondrie v běžné populaci pohybuje mezi 3-14%. Asi 10-20% zdravé populace má občasné obavy o zdraví, u neurotických pacientů se to dotýká až 45%. Kognitivně-behaviorální terapie (KBT) je prokazatelně úspěšná u 70-80% hypochondrických klientů. Jednou z hlavních léčebných metod KBT je systematická kognitivní restrukturalizace. Některé výzkumy poukazují na souvislosti mezi hypochondrií a thanatofobií, tj. chorobným strachem ze smrti.
Keywords: Models, Psychological; Death; Phobic Disorders; fobie; smrt; Hypochondriasis; Cognitive Behavioral Therapy; psychologické modely; hypochondrie; kognitivně behaviorální terapie