Fibróza kostní dřeně během terapie vlasatobuněčné leukémie - Dědič, Karel; Žák, P (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2004)
Autoři studují vliv terapie Cladribinem na fibrózu kostní dřeně u pacientů s vlasatobuněčnou leukémií. Ve studii je zahrnuto 18 nemocných; fíbróza kostní dřeně je hodnocena stupněm 0-4 podle množství a morfologie retikulinu. Stupeň fibrózy byl stanoven před léčbou a dále ve 12- a 24měsíčním intervalu. U pacientů byla po léčbě pozorována kompletní remise základního onemocnění a výrazná redukce fibrózy kostní dřeně.
Keywords: Aged; stupeň závažnosti nemoci; Biopsy; lidé středního věku; lidé; senioři; ženské pohlaví; fibróza; deoxyadenosiny; vlasatobuněčná leukemie; Female; mužské pohlaví; Fibrosis; CLADRIBIN; retikulin; nemoci kostní dřeně; Leukemia, Hairy Cell; Middle Aged; Bone Marrow Diseases; Humans; Reticulin; Male; biopsie; Deoxyadenosines; Severity of Illness Index