Srovnání ultrazvukové a optické biometrie s ohledem na refrakci očí po operaci katarakty - Skorkovská, Šárka; Michálek, J; Ruberová, M; Synek, Svatopluk (Česká a slovenská oftalmologie, 2004)
V prospektivní studii 56 pacientů (67 očí) s kataraktou autoři srovnali axiální délku očí změřenou simultánně standardní ultrazvukovou biometrií a parciální koherentní interferometrií (optickou biometrií) s ohledem na výslednou pooperační refrakci operovaných očí. Dioptrická hodnota intraokulární čočky (IOČ)pro predikovanou pooperační refrakci byla stanovena pomocí vzorce SRK II. Rozdíl mezi předpokládanou a aktuální pooperační refrakcí v dioptriích byl hodnocen 3 měsíce po operaci šedého zákalu. Axiální délka změřená ultrazvukem se významně lišila od axiální délky změřené optickou biometrií (p=0,016). Také dioptrická hodnota IOČ vypočítaná podle axiální délky změřené ultrazvukem se významně lišila od dioptrické hodnoty IOČ vypočítané podle axiální délky oka změřené optickou biometrií (p=0,003). Rozdíl mezi očekávanou a skutečnou pooperační refrakcí v dioptriích však nebyl statisticky významný (p=0,384) ani s ohledem na použitou metoduměření axiální délky. Parciální koherentní interferometrie (optická biometrie) je přesná a reprodukovatelná metoda pro změření axiální délky oka před operací katarakty. Nelze ji však použít u pokročilých katarakt s neprůhlednou optickou osou, proto je stále nutná záloha standardní ultrazvukové biometrie.
Keywords: refrakce oka; Ultrasonography; interferometrie; předoperační péče; ultrasonografie; Humans; Interferometry; Cataract Extraction; pooperační období; Biometry; Preoperative Care; Postoperative Period; Refraction, Ocular; katarakta; Cataract; lidé; extrakce katarakty; biometrie