Testování citlivosti Mycobacterium tuberculosis na základní antituberkulotika. Doplněk k Doporučeným standardním metodám v mikrobiologii mykobakteriálních infekcí - Havelková, Marta; Mezenský, Lev (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2003)
Podle Doporučených standardních metod v mikrobiologii mykobakteriálních infekcí se testy citlivosti (TC) provádějí zásadně u každého nově izolovaného kmene M. tuberculosis (resp. M. bovis) a dále podle dohody s ošetřujícím lékařem. Podle DSM se ke stanovení citlivosti mykobakterií používá proporční metoda podle Canettiho na Lowenstein-Jensenových (L-J) půdách bez škrobu. Rovněž detekční automatizované systémy typu Bactec (Beckton-Dickinson) a MB/BacT (Organon Teknika) nabízejí kromě detekce mykobakterií také možnost stanovení lékové citlivosti mykobakterií na základní antituberkulotika (AT), tj. na izoniazid (H), rifampicin (R), streptomycin (S), etambutol € a pyrazinamid (Z). Podle v publikaci uvedeného metodického postupu, včetně odpovídajícího postupu při hodnocení výsledků, je možné v českých mykobakteriologických laboratořích provádět stanovení citlivosti na základní antituberkulotika.
Keywords: laboratoře; Antitubercular Agents; Mycobacterium tuberculosis; lidé; Microbial Sensitivity Tests; referenční standardy; antituberkulotika; Reference Standards; mikrobiální testy citlivosti; Laboratories; Humans