Dlhodobé sledovanie bronchiálnej hyperreaktivity po mykoplazmových pneumóniách - Hupka, Vladimír; Rašková, J; Kuková, Zuzana; Zlocha, J (Studia pneumologica et phtiseologica, 2003)
Autori vyšetrili pľúcne funkcie a úroveň bronchiálnej reaktivity u 35 pacientov po prekonsinej mykoplazmovej pneumónii. Patologické hodnoty plúcnych funkcií zistili u 10 pacientov (28,6 %) s komplikovanými alebo protrahovane prebiehajúcimi pneumóniami. Pozitívne bronchomorické testy u 26 vyšetrených pacientov (74,3 %) poukazujú na vysoké percento prítomnosti bronchiálnej hyperreaktivity. V rámci dlhodobého sledovania u 13 pacientov s pozitívnym bronchomotorickým testom sa pridružili klinické známky obštrukcie v dýchacích cestách, astmatické záchvaty, ponámahová dýchavica, pretrvávajúci kašeľ a pod. Autori potvrdili klinickú skúsenosť, že infekcia Mycoplasma pneumoniae sa dáva do súvislosti s prvou atakou alebo exacerbáciou bronchiálnej astmy u detí a dospelých.
Keywords: Child; Pneumonia, Mycoplasma; lidé; mykoplazmová pneumonie; dítě; Bronchial Hyperreactivity; bronchiální astma; bronchiální hyperreaktivita; Asthma; Humans