Analýza systému koordinace a řízení krajské protidrogové politiky - Miovský, Michal; Broža, Jiří; Šťastná, Lenka (Adiktologie, 2003)
V rámci projektu Evaluace protidrogových opatření a programů realizovaných ve Středočeském kraji byla provedena analýza systému koordinace protidrogové politiky. Autoři začínají popisem a krátkou analýzou stavu regionální koordinace protidrogové politiky v České republice před zánikem okresů a vznikem vyšších územněsprávních celků - krajů. Zvláštní pozornost je v textu věnována obecnému popisu náplně práce krajského protidrogového koordinátora. Autoři se pokusili o zpřesnění některých bodů náplně práce a jejich vzájemných vztahů a navrhli dva možné modely zařazení krajského protidrogového koordinátora do organizační struktury krajského úřadu. Poslední část textu se pak věnuje vysvětlení a popisu systému koordinace krajské protidrogové politiky na vertikální a horizontální úrovni a tím současně upřesňuje obecnou pracovní náplň krajského koordinátora.
Keywords: poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Models, Organizational; Professional Staff Committees; Substance-Related Disorders; Policy Making; vytváření politiky; organizační modely; komise odborníků; primární prevence; Primary Prevention; kooperační chování; Cooperative Behavior