Analýza textury ultrasonogramů - nová kvalita v diagnostice tyreopatií? - Sucharda, Petr; Smutek, Daniel; Šára, R (Časopis lékařů českých, 2004)
Ultrasonografie je všeobecně uznávanou metodou v diagnostice difuzních i ložiskových onemocnění štítné žlázy. Její hlavní omezení spočívá v neschopnosti lidského zraku analyzovat všechny informace, které ultrasonogram obsahuje; kromě toho je míra subjektivity hodnocení, daná zejména zkušeností vyšetřujícího, větší než u jiných zobrazovacích metod. Počítačová analýza textury ve spojení s automatickou klasifikací může představovat účinný nástroj, schopný bezprostředně po standardním vyšetření určit typ difuzního postižení s přesností až 100 %. Z řady postupů, které jsme v uplynulých letech vyzkoušeli, se nejlépe osvědčila kombinace prostorových, kookurenčních a systematicky konstruovaných příznaků, vybíraná selekční metodou, založenou na velikosti klasifikační chyby. Testováno bylo několik klasifikačních přístupů, z nichž optimální byl Bayesův klasifikátor doplněný o kritérium majority.
Keywords: interpretace obrazu počítačem; příznaky a symptomy; Ultrasonography; Image Interpretation, Computer-Assisted; Research Support as Topic; Thyroiditis, Autoimmune; Signs and Symptoms; počítačové zpracování obrazu; ultrasonografie; autoimunitní tyreoiditida; finanční podpora výzkumu jako téma; Image Processing, Computer-Assisted