Hereditární dispozice ke vzniku karcinomu prsu a ovaria - Zikán, Michal; Jančárková, N; Pohlreich, Petr; Matouš, Bohuslav; Kleibl, Zdeněk; Stříbrná, J; Živný, Jaroslav (Časopis lékařů českých, 2004)
Část karcinomů prsu a vaječníků vzniká na základě zděděné genetické dispozice, mutace, v některém z predisponujících genů. Ačkoliv je tato část relativně malá, 5–10 % všech mammárních a ovariálních karcinomů, tvoří skupinu s jasně definovaným etiologickým faktorem. Prediktivní vyšetření dosud zdravých osob z rodin s genetickou dispozicí umožňuje identifikovat vysoce ohrožené jedince a zařadit je do programu primární i sekundární prevence malignit. Následující článek podává základní přehled o hereditární dispozici ke vzniku karcinomu prsu a ovaria a zaměřuje se především na geny BRCA1 a BRCA2, které jsou zodpovědné za téměř tři čtvrtiny těchto hereditárních nádorů.
Keywords: mutace; geny BRCA1; nádory prsu; nádory vaječníků; Genes, BRCA2; Genes, BRCA1; geny BRCA2; Breast Neoplasms; Ovarian Neoplasms; Mutation; genetická predispozice k nemoci; Carcinoma; Genetic Predisposition to Disease; karcinom