Terapie aerobní vaginitis a klinicky nejasných příčin vulvovaginálního diskomfortu - Čepický, Pavel; Malina, J; Kuželová, Monika (Česká gynekologie, 2003)
Cíl studie: Terapie klinicky nejasných stavů vaginálního diskomfortu směsným přípravkem nifuratel+ nystatin (Macmiror complex) a vztah těchto nejasných stavů k aerobní vaginitis.Typ studie: Prospektivní studie.Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická ambulance LEVRET s. r. o., AescuLab s. r. o.,laboratoř mikrobiologie, Praha.Metodika: U 50 žen s vaginálním diskomfortem, jehož příčina nebyla vyjasněna gynekologickýmvyšetřením, stanovením pH a aminovým testem bylo provedeno vyšetření mikroskopického preparátu.Výsledky hodnoceny ve vztahu k aerobní vaginitis v čisté formě nebo v kombinaci s jinýminozologickými jednotkami. Dále byly zhodnoceny výsledky terapie perorálním nifuratelem(Macmiror tbl) 3 x 200 mg denně a vaginálním kombinovaným přípravkem obsahujícím nifuratel500 mg + nystatin 200 kIU (Macmiror complex 500 glo vag) po dobu 7 dnů.Výsledky: Z 50 žen byly 24x prokázány kandidy, 11x přítomnost klíčových buněk, 9x laktobacily>50 v poli, v 6 případech šlo o aerobní vaginitis. Ve všech případech bylo pH 4,8 nebo vyšší, vevšech případech bylo významné zastoupení leukocytů (>15 v poli) a gramnegativních bakteriía/nebo koků (>30 v poli), což hodnotíme jako kombinovaný obraz mykózy, anaerobní vaginózynebo laktobacilózy s aerobní vaginits. Terapie byla úspěšná ve všech případech, 3x došlo běhemjednoho měsíce k recidivě potíží.Závěr: Za klinicky nejasnými obrazy vulvovaginálního diskomfortu se zpravidla skrývá aerobnívaginitis, ať v čisté formě, ať v kombinaci s anaerobní vaginózou, mykózou či laktobacilózou.Terapie kombinací nifuratel 3 x 200 mg per os spolu s kombinovaným vaginálním preparátemnifuratel 500 mg + nystatin 200 kIU po dobu 7 dnů má vysoký efekt a nízký počet recidiv.
Keywords: koncentrace vodíkových iontů; vaginální výtok; Hydrogen-Ion Concentration; Vaginitis; ženské pohlaví; diferenciální diagnóza; vaginitida; nystatin; lidé; Bacteria, Aerobic; Vaginal Discharge; Diagnosis, Differential; Nystatin; Humans; Female; aerobní bakterie