Ošetření zubních kanálů za použití laseru s RTG kontrastním vlnovodem - Dostálová, Taťjana; Jelínková, H; Šulc, J; Němec, Michal; Radina, P; Miyagi, M; Shi Yi-Wei; Matscura, Y (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2004)
Cílem studie bylo zhodnotit RTG kontrastní vlnovod a jeho aplikace v endodoncii. V pokusu byly použity dva laserové systémy (Er:YAG a Alaxandrit s vlnovými délkami 2940 nm a 375 nm). Bylo endodonticky ošetřeno 10 extrahovaných zubů. V kanálku byla sledována RTG kontrastnost kovového nástroje a vlnovodu. Po aplikaci dávky laserového záření byly zuby rozříznuty v podélné ose a povrch kanálku byl kontrolován v elektronovém rastrovacím mikroskopu. Rozdíly v RTG kontrastnosti vlnovodu a kovového nástroje nebyly zjištěny. Rozdíly v RTG kontrastnosti vlnovodu a kovového nástroje nebyly zjištěny. Po aplikaci laserového záření byla nalezena hladká vyčištěná stěna bez přítomnosti „smear layer“ se zatavenými dentinovými tubuly.
Keywords: Laser Therapy; laserová terapie; techniky in vitro; finanční podpora výzkumu jako téma; Root Canal Preparation; Research Support as Topic; In Vitro Techniques; preparace kořenového kanálku; lasery; Lasers