Infekční endokarditida jako komplikace trvalé kardiostimulace s nutností chirurgické extrakce stimulační elektrody - Mika, Marek; Táborský, Miloš; Neužil, Petr; Niederle, Petr (Časopis lékařů českých, 2004)
Sdělení popisuje případ pacienta s trvalým kardiostimulátorem implantovaným v dětství, u něhož i přes absenci febrilního stavu a laboratorních známek zánětu došlo k rozvoji infekční endokarditidy s nálezem vegetace na stimulační elektrodě. Průběh onemocnění byl výrazněmodifikován předchozí neadekvátní ambulantní léčbou infekce v místě sutury po výměně kardiostimulátoru. V diagnostice a dále také při volbě léčebné strategie je zdůrazněna nezastupitelná úloha echokardiografického vyšetření. Léčebný přístup je představován kombinací dlouhodobé antibiotické léčby a explantací infikovaného stimulačního systému. Vzhledem k nemožnosti kompletní explantace cestou endovazální, byla v tomto případě provedena extrakce elektrody kardiochirurgicky.
Keywords: implantované elektrody; Anti-Bacterial Agents; echokardiografie; Pacemaker, Artificial; bakteriální endokarditida; Cardiac Pacing, Artificial; Echocardiography; mužské pohlaví; Electrodes, Implanted; Cardiac Surgical Procedures; Adult; kardiostimulace umělá; Endocarditis, Bacterial; Humans; kardiochirurgické výkony; kardiostimulátor; antibakteriální látky; dospělí; lidé; Male; Staphylococcus