Immunohistochemical detection of acetylation and phosphorylation of histone H3 in cervical smears - Anton, Milan; Horký, Marcel; Kuchtíčková, Š; Vojtěšek, Bořivoj; Bláha, O (Česká gynekologie, 2004)
Cíl studie: Histony se vážou sekvenčně nespeciﬁ ckým způsobem za vzniku chromatinu. N-koncováoblast histonů je cílovým místem posttranslačních modiﬁ kací (fosforylace a acetylace). Předpokládáse, že tyto modiﬁ kace regulují strukturu chromatinu, a tím mohou ovlivňovat transkripci,DNA replikaci, mitotickou aktivitu a reparaci DNA. Regenerace dlaždicobuněčného epitelu jeprovázena výraznou buněčnou atypií, pleomorﬁ smem jádra a jadérka a tyto změny mohou býtzaměněny s obrazem neoplazie. Cílem prezentované studie je detekce fosforylované a acetylovanéformy histonu H3 v cytologických stěrech a zhodnocení získaných výsledků ve vztahu k morfologickémuobrazu cervikální intraepiteliální neoplazie.Typ studie: Aplikovaný výzkum.Název a sídlo pracoviště: Základna experimentální onkologie, Masarykův onkologický ústav,Ústav patologické fyziologie a Klinika porodnictví a gynekologie, Masarykova univerzita v Brně.Metodika: Analyzovaný soubor tvořily cytologické stěry z děložního čípku 46 žen ve věku od 20 do46 let. 10 případů dlaždicobuněčné metaplazie, 20 CIN I, 12 CIN I, a 14 CIN III. Získané stěry bylypodrobeny imunohistochemické analýze s využitím polyklonálních protilátek proti fosforylovanéa acetylované formě histonu H3.Výsledky: Jaderná pozitivita pro fosforylované (P) a acetylované (A) formy histonu H3 byla vyššíu CIN II (23 % P, 33 % A) a CIN III (25 % P, 44 % A) ve srovnání s metaplazií (11 % P, 12 % A) a CIN I(8 % P, 15 % A).Závěr: Nalezli jsme souvislost mezi průkazem modiﬁ kací histonu H3 a výskytem pokročilé formyCIN II a CIN III ve srovnání s CIN I a metaplazií. Barvení buněk s protilátkami rozlišujícími 1. fosforylovanou formu histonu H3 představuje vysoce speciﬁ cký marker mitózy a 2. detekceacetylované formy koreluje s lokalizací transkripční aktivity.
Keywords: Immunohistochemistry; Phosphorylation; dospělí; Cytodiagnosis; Research Support as Topic; dysplazie děložního hrdla; lidé středního věku; histony; Female; acetylace; lidé; Uterine Cervical Dysplasia; cytodiagnostika; Middle Aged; ženské pohlaví; Humans; Histones; imunohistochemie; Acetylation; fosforylace; Adult; finanční podpora výzkumu jako téma