Sledování průtoku krve kosterním svalem a vybraných metabolických ukazatelů v průběhu operace v mimotělním oběhu - Živný, Pavel; Manďák, J; Palička, Vladimír; Hrubá, Petra; Lonský, Vladimír; Kuneš, Pavel; Kubíček, J (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2004)
Cíl studie: Cílem práce bylo mikrodialýzou posoudit glukózový a lipidový metabolismus ve vztahu k průtoku krve intersticiem kosterního svalu během mimotělního oběhu (MO) a v časné pooperační fázi u pacientů operovaných v normotermii a v hypotermii. Typ studie: Prospektivní randomizovaná studie. Název a sídlo pracoviště: Ústav klinické biochemie a diagnostiky a Kardiochirurgická klinika, Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Materiál a metody: U 40 nemocných, rozdělených metodou náhodného výběru pro provedení chirurgické revaskularizace myokardu standardním způsobem v mimotělním oběhu (MO) do 2 skupin, byla prováděna mikrodialýza. Skupina 1: operace v normotermii (36 °C) NT, n = 20; Skupina 2: operace v hypotermii (32 °C) HT, n = 20. Na operačním sále byly po úvodu do celkové anestezie zavedeny do konstantních míst v musculus deltoideus dvě mikrodialyzační sondy CMA 60 (perfúze samotným Ringerovým roztokem a Ringerovým roztokem s přídavkem gentamicinu rychlostí 300 µl/h). Mikrodialyzáty byly odebírány v intervalech:0. (po 30 minutod úvodu do anestezie), 1. (do zahájení MO),2. (běhemMO),3. (do konceoperace), interval 4.–7. (za 2, 4, 6 a 8 hodin po operaci). Byly stanoveny: glukóza, močovina a laktát (analyzátor Hitachi 917), glycerol (set firmy Randox). Krevní průtok byl hodnocen ze změn koncentrací flow-marker gentamicinu, stanoveného na přístroji Axsym (Abbott). Výsledky: Koncentrace glukózy byla v průběhu 1.–4. intervalu odběru vyšší u skupiny NT než u skupiny HT, v průběhu 5.–6. intervalu naopak nižší. V posledních intervalech došlo k vzestupu koncentrací u obou skupin. Podobnou dynamiku změn jsme nalezli u koncentrací močoviny. V posledních intervalech byl u obou skupin zaznamenán nesignifikantní nárůst koncentrací laktátu i glycerolu. Koncentrace gentamicinu v mikrodialyzátu byly signifikantně vyšší u HT ve srovnání se skupinou NT, s výjimkou posledního intervalu. Závěr: Předpokládáme, že intersticiální koncentrace sledovaných analytů běhemMO jsou ovlivněny jak změnami v průtoku krve intersticiem, tak i změnami v metabolismu buněk kosterního svalu. Suprese syntézy glukózy v souvislosti s použitím MOjiž byla v literatuře popsána. Intersticiální metabolismus je však ovlivněn řadou jiných faktorů,zejména náhlými změnami kapilárního hydrostatického tlaku a osmolality.
Keywords: mikrodialýza; regionální krevní průtok; kosterní svaly; lidé; mimotělní oběh; Microdialysis; Regional Blood Flow; Extracorporeal Circulation; Muscle, Skeletal; Humans