Prospektivní sledování pacientů s hyperamylazémií po kardiochirurgickém výkonu - Lipš, Michal; Stříteský, M; Novák, František; Kunstýř, Jan; Táborský, Jan (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2004)
Cíl studie:Výskyt pooperační hyperamylazémie po kardiochirurgických výkonech je v literatuře udáván ve 30–70%případů. Příčiny zvýšené hladiny amylázy v séru nejsou dosud zcela objasněny. Na souboru 110 pacientů jsme se pokusili zjistit možnou příčinu a důsledky zvýšené pooperační aktivity amyláz v séru. Typ studie: Prospektivní studie. Název a sídlo pracoviště: Klinika kardiovaskulární chirurgie UK, 1. LF a VFN, Praha. Soubor a metodika: Do studie bylo náhodným výběrem zařazeno 110 pacientů, u kterých byly sledovány peroperační rizikové faktory iritace pankreatu, pooperační hladiny pankreatického izoenzymu amylázy a kreatininu v séru a v moči 1. a 2. pooperační den. K vyloučení významného pankreatického poškození byl použit semikvantitativní test stanovení hladiny trypsinogenu 2 v moči. U pooperačního průběhu byl sledován klinický stav, čas zahájení výživy perorální cestou a doba pobytu na oddělení intenzivní pooperační péče. Výsledky: Zvýšená hladina pankreatického izoenzymu amylázy v séru byla zjištěna u 22 pacientů (20 %). Akutní pankreatitida jako pooperační komplikace se nevyskytla u žádného pacienta. Jako nezávislé prediktory pooperační hyperamylazémie byly identifikovány předoperační zvýšení amylázy a peroperační hemodynamický inzult, vedoucí zřejmě k hypoperfuzi splanchniku. Závěr: Zvýšená hodnota pankreatického izoenzymu v séru časně po kardiochirurgickém výkonu zřejmě neznamená významné postižení buněk pankreatu a podle našich výsledků nemá vliv na mortalitu a morbiditu pacientů.
Keywords: kardiochirurgické výkony; pankreatitida; lidé; Pancreatitis; trypsinogen; Prospective Studies; Humans; Cardiac Surgical Procedures; Trypsinogen; prospektivní studie; Amylases; amylasy