Krátkodobá spektrální analýza variability srdeční frekvence u roztroušené sklerózy - Bušek, Petr; Horáková, Dana; Opavský, J; Salinger, J; Jech, Robert; Šlachta, R; Kubala Havrdová, Eva (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2004)
Autonomní poruchy, především charakteru sfinkterových obtíží, jsou u roztroušené sklerózy (RS) poměrně časté. V naší práci byla provedena spektrální analýza variability srdeční fi-ekvence (SA VSF) v testu leh-stoj-leh u 50 pacientů (12 mužů, 38 žen, průměrný věk ± SD 33,5±8,6 let) s potvrzenou diagnózou remitující formy RS. SA VSF byla provedena rovněž u kontrolního souboru 50 normálních jedinců odpovídajícího věku a pohlaví. Výsledky SA VSF byly korelovány s mírou klinického postižení (podle EDSS - Expanded disability status scale), s přítomností sfinkterové dysfunkce, s přítomností MRI prokázaných infratentoriálních lézí a s typem aplikované terapie. Pacienti s infratentoriálními lézemi trpěli 4,5krát častěji sfinkterovými obtížemi než pacienti, u kterých byla zjištěna pouze supratentoriální ložiska. Ve srovnání s kontrolním souborem byl u pacientů s RS zjištěn významný pokles vysokofrekvenční složky (HF; high fi'equency) SA VSF, zvýšení poměru nízkofi'ekvenční (LF; low frequency) a HF komponenty (LF/HF) v poloze vstoje a snížení celkového výkonu SA VSF v poloze vleže. U pacientů s poruchou sfinkterů byl zjištěn pokles HF též vleže. Pacienti léčení cytostatiky měli nižší HF a celkový výkon SA VSF ve srovnání s pacienty, kterým cytostatika nebyla aplikována. Nebylá zjištěna závislost parametrů SA VSF na stupni klinického postižení či na přítomnosti infratentoriálních lézí. SA VSF ve zkoušce leh-stoj-leh se zdá být citlivou metodou, detekující i subklinické změny autonomního nervového systému.
Keywords: Male; Female; Heart Rate; Middle Aged; autonomní nervový systém; protinádorové látky; Antineoplastic Agents; mužské pohlaví; finanční podpora výzkumu jako téma; roztroušená skleróza; Spectrum Analysis; ženské pohlaví; Adult; postura těla; Posture; spektrální analýza; dospělí; srdeční frekvence; lidé středního věku; Multiple Sclerosis; lidé; Humans; Autonomic Nervous System; Research Support as Topic