Endovaskulární léčba kmenových varixů dolních končetin diodovým laserem - Kašpar, Svatopluk; Havlíček, Karel (Rozhledy v chirurgii, 2004)
Autoři prezentují svoje zkušenosti s novou miniinvazivní technikou léčby křečových žil - endovenózním diodovým laserem. Referují o výsledcích 60 operací kmenových varixů s důrazem na perkutánní techniku pod ultrazvukovou kontrolou. Tento nový koncept založený na hemodynamických nálezech verifikovaných sonograficky je porovnáván s tradiční chirurgickou technikou krossektomie a strippingu.
Keywords: Laser Therapy; varixy; Vascular Surgical Procedures; dospělí; miniinvazivní chirurgické výkony; Varicose Veins; laserová terapie; Humans; Adult; dolní končetina; výkony cévní chirurgie; Female; výsledek terapie; Treatment Outcome; Male; Lower Extremity; ženské pohlaví; Ultrasonography; ultrasonografie; Minimally Invasive Surgical Procedures; lidé; mužské pohlaví