Detekce antiehrlichiových protilátek a přímý průkaz ehrlichiové nukleové kyseliny polymerázovou řetězovou reakcí (PCR) u pacientů v České republice - Lásiková, Šárka; Moravcová, L; Pícha, Dušan; Holečková, D; Žďárský, E (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2004)
Cíl práce: U pacientů s klinickými symptomy suspektními pro ehrlichiózu byly prokazovány antiehrlichiové protilátky a sledována přítomnost ehrlichiové nukleové kyseliny v plazmě. Materiál a metody. Sledovaný soubor tvořilo 46 pacientů s anamnézou přisátí klíštěte a s klinickými příznaky kompatibilními s ehrlichiózou. AntiehrUchiové protilátky byly stanovovány nepřímým imunofluorescenčnim testem pomocí komerční soupravy firmy MRL Diagnostics. Ehrhchiová DNA byla detekována nested PCR, cílovou sekvencí byla část ank- genu Anapiasma phagocytophilum. Výsledky. Protilátky proti HGE agens byly prokázány u 28 % sledovaných; 10,5 % pacientů mělo v séru přítomny protilátky reagující s antigenem Ehrlichia chaffeensis. Nukleová kyselina A. phagocytophilum bvla detekována celkem u 11 % vyšetřených. Závěr. Naše populace je poměrně často exponována ehrlichiové infekci. Většina onemocnění probíhá asymptomaticky, je však třeba na tuto diagnózu myslet zejména u imunodeficitních pacientů, u kterých včasné nasazení léčby může zabránit komplikovanému průběhu nemoci.
Keywords: protilátky bakteriální; Antibodies, Bacterial; Diagnosis, Differential; Česká republika; diferenciální diagnóza; DNA, Bacterial; ehrlichióza; Ehrlichiosis; Czech Republic; polymerázová řetězová reakce; Polymerase Chain Reaction; DNA bakterií