Funkční MR zobrazení mozkové aktivace při testu verbální fluence u pacientů s patologií levé hemisféry: součást předoperačního plánování - Tintěra, Jaroslav; Dezortová, Monika; Španiel, Filip; Horáček, Jiří; Klener, Jan; Chabiniok, Radomír; Vymazal, Josef; Kršek, P (Psychiatrie (Praha, Print), 2003)
Funkční zobrazování magnetickou rezonancí (fMRI) bylo použito k předoperačnímu mapování řečové funkce mozku u pacientů postižených lézí v levé hemisféře. Soubor pacientů tvořilo 25 subjektů, které byly rozděleny do dvou věkových skupin: mladí pacienti 9–21 let a starší pacienti 23–72. Pro stimulaci řečových center bylo použito generace slov testem verbální fluence. Naměřené aktivace byly posuzovány kvalitativně vzhledem ke standardním funkčním mapám naměřeným na souboru zdravých dobrovolníků. Tyto mapy ukázaly tři hlavní shluky aktivních voxelů v levé hemisféře (skupinová statistika byla provedena jak na souboru 10 praváků, tak odděleně na souboru 5 leváků). U pacientů s lézí v levé hemisféře jsme našli zvýšený počet bilaterální aktivace některé z posuzovaných lokalit a také kompletní přesuny aktivace do pravé hemisféry. U mladých pacientů bylo nalezeno 27 % bilaterálně sdružených aktivací a v 12 % posuzovaných center došlo k úplnému přemístění. U starších pacientů byla bilaterální aktivace nalezena pouze v 17 % případů. Naše studie potvrzuje vyšší pravděpodobnost bilaterální nebo hemisferálně přesunuté lokalizace některé participující řečové funkční oblasti u mladých pacientů.
Keywords: řeč; mozek; Research Support as Topic; předoperační péče; Magnetic Resonance Imaging; Speech; lidé; finanční podpora výzkumu jako téma; Preoperative Care; magnetická rezonanční tomografie; Humans; Brain