Prospektivní sledování objemu a funkce hipokampu u osob léčených glukokortikoidy - Hájek, Tomáš; Kopeček, Milan; Preiss, Marek; Charvát, František; Pánková, Růžena; Arenberger, Petr; Třešňák Hercogová, Jana; Beneš, Vladimír; Alda, Martin; Höschl, Cyril (Psychiatrie (Praha, Print), 2003)
U neuropsychiatrických poruch souvisejících se stresem nebo nadprodukcí glukokortikoidů bývá popisován zmenšený objem hipokampu ve srovnání s párovanými zdravými kontrolami. Atrofie hipokampu je dávána do souvislosti s putativním neurodegenerativním působením glukokortikoidů, pro což existují doklady z animálních studií. Dosud nikdo však nesledoval vliv léčebně podávaných glukokortikoidů na strukturu a funkci hipokampu u lidí. Metoda: Studie se zúčastnilo 14 osob léčených glukokortikoidy, u kterých byly prospektivně prováděny neuropsychologické testy a u části z nich také MRI volumetrie zaměřená na hipokampus. Výsledky: V průběhu průměrně 73denní léčby průměrnými dávkami 30,99 mg prednisonu za den ani v průběhu průměrně 192,5denní léčby průměrnými dávkami 24,2 mg prednisonu za den jsme nenalezli statisticky významné změny v objemu hipokampu. Mezi jednotlivými vyšetřeními byl trend ke zhoršení v paměťových testech specifických pro poškození hipokampu. Závěr: Nepodařilo se nám prokázat změny objemu hipokampu v průběhu léčby exogenními glukokortikoidy v daném časovém rozmezí. Nelze však vyloučit mikroskopické změny pod rozlišovací schopností současné MRI, které se projevují funkčním poškozením měřitelným neuropsychologickými testy.
Keywords: Hippocampus; Prospective Studies; Research Support as Topic; atrofie; hipokampus; finanční podpora výzkumu jako téma; lidé; Amygdala; glukokortikoidy; prospektivní studie; Glucocorticoids; Atrophy; Magnetic Resonance Imaging; amygdala; Humans; magnetická rezonanční tomografie