Rozdiel medzi abúzom (DSM-IV) a škodlivým užívaním (MKCH-10) psychotropných látok: skúsenosti z nášho výskumu - Dóci, Ivan; Kafka, Jozef; Kovářová, Mária; Lacko, Rastislav (Psychiatrie (Praha, Print), 2003)
Dve aktuálne platné klasifikácie duševných porúch, medzinárodná MKCH-10 a americká DSM-IV, majú odlišné diagnózy pre osoby, ktoré nadmerne užívajú nejakú psychotropnú látku, ale ešte nie sú od tejto látky závislé. Sú to diagnózy abúzus (podľa DSM-IV) a škodlivé užívanie (podľa MKCH-10). Autori vyšetrili súbor 99-tich pacientov so schizofréniou a určili diagnózy, súvisiace s užívaním psychotropných látok, podľa obidvoch klasifikácií. Podľa medzinárodnej klasifikácie 6 % pacientov malo určenú diagnózu škodlivé užívanie. Pri použití americkej DSM-IV až 31 % splnilo diagnostické kritériá pre abúzus (psychotropnej látky). Autori podrobne popisujú praktický význam obidvoch diagnóz, zdôrazňujú, že v americkej klasifikácii nie je diagnóza podobná medzinárodnej a naopak. Navrhujú v novej revízii Medzinárodnej klasifikácie duševných porúch zaviesť ďalšiu diagnózu, ktorá by zachytila viac osôb s problémami, ktoré vyplývajú z užívania psychotropných látok a vyjadrujú svoj názor, že americká a medzinárodná klasifikácia by sa mali v budúcnosti zblížiť v časti venovanej psychoaktívnym látkam.
Keywords: psychotropní léky; Mental Disorders; Substance Abuse Detection; lidé; mužské pohlaví; klasifikace; Classification; Humans; Psychotropic Drugs; Male; odhalování abúzu drog; duševní poruchy; ženské pohlaví; Female