Lateralizace řeči u monozygotních dvojčat diskordantních pro schizofrenii. Studie s funkční magnetickou rezonancí - Španiel, Filip; Tintěra, Jaroslav; Hájek, Tomáš; Dezortová, Monika; Harantová, Pavlína; Hájek, Milan; Horáček, Jiří; Dockery, Colleen; Kožený, Jiří (Psychiatrie (Praha, Print), 2003)
Anatomické a funkční studie ukazují na sníženou asymetrii mozku a narušenou funkční lateralizaci CNS u schizofrenie. Cílem této práce bylo na základě studie dvojčat posoudit, nakolik se na rozvoji již dříve popsané snížené funkční lateralizace řeči u schizofrenie podílejí negenetické faktory. Autoři určili pomocí funkční magnetické rezonance hemisferální dominanci pro řeč u čtyř párů monozygotních dvojčat diskordantních pro schizofrenii. Během vyšetření řešili účastníci Test slovní plynulosti. Všichni byli určeni jako praváci. Výsledky ukazují nižší lateralizaci řeči u dvojčat se schizofrenií v porovnání s jejich zdravými sourozenci (průměrný lateralizační index 0,73 u nemocných oproti 0,90 u zdravých, statisticky signifikantní rozdíl p < 0,05). Rozdíly ve funkční lateralizaci řeči zde mohou naznačovat negeneticky podmíněnou vývojovou reorganizaci korových oblastí zodpovědných za tvorbu řeči u dvojčat se schizofrenním onemocněním. Určení přesného podílu genetických a negenetických faktorů v etiopatogenezi schizofrenie vyžaduje další výzkum, provedený s větším počtem subjektů.
Keywords: dvojčata monozygotní; funkční lateralita; testy slovních asociací; Twins, Monozygotic; magnetická rezonanční tomografie; Speech; lidé; Functional Laterality; schizofrenie; Word Association Tests; Research Support as Topic; Schizophrenia; Magnetic Resonance Imaging; finanční podpora výzkumu jako téma; řeč; Humans