Periferní nervová stimulace - Vrba, Ivan; Barták, Martin; Kozák, Jiří (Bolest (Praha, Print), 2004)
Sweet a Wall v roce 1965 poprvé využili periferní nervovou stimulaci (PNS) k dlouhodobé analgézii. Od té doby se tato metoda používá k lécbe nekterých chronických bolestivých syndromu. K nejcastejším indikacím PNS patrí komplexní regionální bolestivý syndrom (KRBS) I. a zejména II. typu (dríve oznacovaného jako kauzalgie), fantomové bolesti, operacní a nervová traumata a úžinové syndromy, tedy zejména syndromy související s mononeuropatickým postižením. Analgetický efekt PNS je pravdepodobne zprostredkován periferním i centrálním mechanismem. Velmi duležitá podmínka pri použití PNS je správný výber nemocných, predevším tech, u nichž selhal jiný zpusob lécby chronické neuropatické bolesti. Pri PNS se chirurgicky implantuje trvalá periferní elektroda k nervu vedoucímu bolest z príslušné inervované oblasti. Implantovaná elektroda se poté spojí s docasným generátorem pro provedení zkušebního období, které trvá nekolik dní. U nemocných, kterí splní ve zkušebním období všechny podmínky pro trvalou stimulacní lécbu, je v 2. fázi implantován podkožní generátor proudu a propojen s periferní elektrodou. Výsledkem úspešného použití PNS není pouze snížení bolesti (o více než 50 %), ale též snížení analgetické lécby, zlepšení funkcnosti nemocného a kvality jeho života. Zatím jsme implantovali dva nemocné s posttraumatickou mononeuropatickou kauzalgií v oblasti n. medianus. I když se jedná o malý soubor a doba implantace je krátká (12 + 9 mesícu), jsou prozatímní výsledky velmi povzbudivé. Budoucnost PNS je ve vývoji a použití mikroskopických elektrod implantovaných k jednotlivým nervum a ve stimulaci periferních nervu v ruzných oblastech lidského tela. PNS se ukazuje jako efektivní a bezpecná neuromodulacní metoda v lécbe nejhure postižených nemocných s chronickou mononeuropatickou bolestí.
Keywords: implantované elektrody; elektrická stimulace; Electric Stimulation; Peripheral Nervous System Diseases; lidé; Pain, Intractable; výběr pacientů; Electrodes, Implanted; Patient Selection; Treatment Outcome; nezvladatelná bolest; výsledek terapie; nemoci periferního nervového systému; Humans