Rod Helicobacter - Sedláčková, Miloše (Practicus, 2002)
Skupina mikroaerofilních bakterií, které kolonizují sliznici GIT, představuje dnes rozšiřující se skupinu bakterií, jejichž význam pro lékařství humánní i veterinární v posledních letech vzrůstá. Jejich společným znakem je výskyt v hlenové vrstvě žaludku nebo střeva. Zatím se zdá, že počet druhů, patřících mezi Helicobactery (H. spp.) není ukončen. Od objevení Helicobacter pylori je stále zřetelnější, že genus Helicobacter je složen z četných species, z nichž mnohé mohou být příčinou vážného onemocnění toho kterého hostitele a nyní zahrnuje 23 již formálně pojmenovaných a nejméně 30 ještě nepojmenovaných druhů. Tento počet bude nepochybně vzrůstat. Využití přesných laboratorních metod pro klasifikaci nově poznaných druhů Helicobacterů není samoúčelnou hrou, ale umožňuje přesné odlišování blízkých druhů mezi Helicobactery v diagnostické praxi a předchází mylným závěrům o epidemiologii nového infekčního onemocnění.
Keywords: nemoci žaludku; Helicobacter; Helicobacter pylori; nemoci jater; mikrobiologické techniky; Stomach Diseases; Liver Diseases; Helicobacter Infections; infekce vyvolané Helicobacter pylori; farmakoterapie; Drug Therapy; Microbiological Techniques