Metody vyšetření čichu v klinické praxi - Vodička, Jan; Pellant, Arnošt (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2004)
Klinické testování čichu nazýváme olfaktometrií.V článku se zabýváme jak subjektivními tak objektivními metodami vyšetření čichu. Popisován je jejich vývoj v historických souvislostech a zmíněny jsou také metody používané dnes. Podrobněji je pak pojednáno o subjektivním testu, který byl vyvinut a je užíván v Německu (Sniffin' sticks) a o testu rozšířeném v USA (UPSIT – University of Pensylvania Smell Identification Test).
Keywords: nosní dutina; Humans; Olfactory Receptor Neurons; diagnostické techniky dýchacího ústrojí; Nasal Cavity; Olfaction Disorders; poruchy čichu; lidé; Otolaryngology; Diagnostic Techniques, Respiratory System; otorinolaryngologie; čichové buňky