Kontaktní přecitlivělost na alergeny obsažené v kosmetických přípravcích - reakce zachycené pomocí evropské standardní sady alergenů - Vocilková, Andrea; Žemličková, M; Kulíková, Zuzana (Československá dermatologie, 2004)
Na třech dermatologických pracovištích, která zajišťují vyšetření pacientů na území Prahya okolí a zabývají se diagnostikou kontaktní alergie, bylo v roce 2002 testováno 241 mužů a 704 žen- celkem 945 pacientů základní sadou alergenů. Při hodnocení přecitlivělosti se autorky soustředilypouze na ty substance, které mohou mít vztah ke zjištění alergie na kosmetické produkty. Z celkovéhopočtu reagovalo alespoň na jednu z vybraných látek 173 vyšetřených (18,3 %) - z toho 42 mužů(17,4 % z celkového počtu testovaných mužů) a 131 žen (18,6 % z celkového počtu testovaných žen).Nejčastěji se podařilo prokázat pozitivitu na směs parfémů (74krát - tj. u 7,8 % testovaných), dálena peruánský balzám (52krát - tj. u 5,5 % testovaných), lanolin (36krát - tj. u 3,8 % testovaných),formaldehyd (22krát - tj. u 2,3 % testovaných), kalafunu (18krát - tj. u 1,9 % testovaných), 5-chloro-2-metyl-4-izothiasolin-3-on + 2-metyl-4-izothiasolin-3-on (MCI/MI) (9krát - tj. u 0,95 % testovaných),quaternium 15 (8krát - tj. u 85 % testovaných) a parabeny (7krát - tj. u 0,74 % testovaných). Zjištěnévýsledky ukazují, že nejčastějším zdrojem senzibilizace v kosmetických produktech bývají parfémya konzervační látky. Relativně častou pozitivní reakci na lanolin lze vysvětlit možností sekundárnísenzibilizace po aplikaci lokálních léčiv - mastí a krémů, které jej obsahují.Možnost senzibilizace na kosmetiku souvisí velmi úzce s mírou expozice. Výrobci kosmetikypoužívají jednak tradiční osvědčené receptury, nově se ale objevují substance, které mohou být přimasivnějším používání z hlediska vzniku kontaktní přecitlivělosti významné. Při sledování reakcína konzervační látky v kosmetice jsou podle literatury bezpečné substance, kde pozitivita nepřevyšuje1 %, výskyt kontaktní přecitlivělosti u 2 % testovaných se již považuje za varující a nad 3 %zpravidla znamená závažný problém.
Keywords: kožní testy; kontaktní dermatitida; Cosmetics; Reference Standards; kosmetické přípravky; Female; Adult; dospělí; Humans; ženské pohlaví; mužské pohlaví; alergeny; referenční standardy; lidé; Allergens; Male; Dermatitis, Contact; Skin Tests