Open-door laminoplastika v řešení stenózy krční páteře - Buchvald, P; Suchomel, P; Fröhlich, R; Vaníčková, E (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2004)
Open-door laminoplastiky krční páteře se užívají více než 20 let. Od března 1999 do prosince 2002 (46 mesicu) bylo na našem pracovišti touto metodou operováno 20 pacientů (16 mužů, 4 ženy) pro cervikální spinální myelopatii (CSM) a 6 pacientů s relativní stenózou páteřního kanálu pro expanzivní míšní proces. U všech výše uvedených pacientů byla provedena dvoudveřová French-door laminoplastika. V retrospektivní analýze s minimálně půlročním odstupem po provedeném výkonu byla hodnocena skupina pacientů s CSM z hlediska subjektivních změn, změn v klinickém stavu (podle Nurickova skóre), bolestí a hybnosti krční páteře, vhojení použitých kostních štěpů a změny v předozadní šíři páteřního kanálu měřením indexu Pavlovové (poměr předozadní šíře páteřního kanálu k šíři obratloveho těla ve střední čáře). Ve skupině pacientů s CSM předcházela u sedmi z nich v první době s různým odstupem přední dekomprese. Zlepšení v dlouhodobém sledování po operaci bylo popsáno subjektivně 16 pacienty (80 %). Týkalo se především zlepšení síly, obratnosti, čití a bolestí horních končetin, chůze a funkce svěračů močového měchýře. Objektivní hodnocení pacientů podle Nuricka vykázalo zlepšení minimálně ojeden stupeň u 12 (60 %) pacientů, u 7 (35 %) se stav nezměnil, ale nedošlo k další progresi onemocnění. Jeden pacient (5 %) byl mírně zhoršen. Pohyby krční páteře byly lehce sníženy u všech pacientů, zejména v rotacích a úklonech. Bolesti krku se zmírnily u 11 pacientů, nezměnily u 6 a byly zhoršeny u 3 pacientů. Index Pavlovové hodnocený podle CT byl rozšířen průměrně z 0,625 na 0,880. Rozsah výkonu byl nejčastěji C3-C6 a C3-C7. Fúze kostních štěpů byla podle obvyklých kritérií prokázána u 80 % všech použitých (57 celkem). Výhodou laminoplastiky proti prosté laminektomii je, Že umožňuje dosažení dostatečné dekomprese nervových struktur při současném zachování zadního segmentu páteře, který má nezbytnou ochranou funkci. Přitom nedochází k významnému narušení páteřní stability a nezvyšuje se riziko vzniku kyfotické deformity. Laminoplastika má význam zejména u víceetážových míšních kompresí, způsobujících CSM, kdy je možné očekávat zlepšení stavu v rozmezí 50-70 % podle různých literárních zdrojů. Naše výsledky jsou s těmito údaji shodné. Šest pacientů operovaných pro relativní stenózu krční páteře bylo hodnoceno individuálně.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Female; ženské pohlaví; komprese míchy; laminektomie; plastická chirurgie; Laminectomy; lidé; Neurosurgical Procedures; krční obratle; Surgery, Plastic; neurochirurgické výkony; Research Support as Topic; Male; Spinal Cord Diseases; nemoci míchy; Cervical Vertebrae; mužské pohlaví; Spinal Cord Compression; Humans