Anatomické, patofyziologické a klinické souvislosti bolestí zad - Barsa, Pavel; Suchomel, Josef (Bolest (Praha, Print), 2003)
Množství publikovaných prací rešících problematiku bolestí zad narostlo v posledních peti letech exponencionální radou. V databázi MEDLINE bylo v období mezi breznem 1998 a breznem 2003 nalezeno více než 5500 citací rešících toto téma. Pro klinického nebo všeobecného lékare v praxi je nemožné sledovat vývoj v jednotlivých oblastech výzkumu a extrahovat z literatury relevantní informace. Následující clánek byl sepsán s cílem nastínit podstatu patofyziologických mechanismu degenerace pátere, jež zpusobují bolesti zad. Autori v nem kladou duraz na patofyziologii primární diskogenní bolesti (bolestivé ploténky), jež se recentne stala casto diskutovanou v souvislosti se zavádením nových chirurgických metod dynamické stabilizace bederního pohybového segmentu. Pocátecní fáze tohoto konceptu spojené se zmenou biomechanického chování ploténky jsou soucasne výchozími body pro degenerativní zmeny celého pohybového segmentu. Zmeny, které se v rámci této diskogenní degenerace segmentu odehrávají, postihují v ruzné míre jednotlivé anatomické struktury pátere, jež se s pokrocilostí morfologické prestavby stávají generátory vertebrogenní bolesti. Pochopení jednotlivých kroku vyvolávajících jejich rozvoj má své praktické dusledky.
Keywords: bederní obratle; bolesti zad; Intervertebral Disc; Back Pain; meziobratlová ploténka; lumbalgie; Lumbar Vertebrae; Low Back Pain