Systém "červených praporků" v diagnostice a terapii bolestí zad - Barsa, Pavel; Häckel, Martin (Bolest (Praha, Print), 2003)
Iniciální vyšetrení pacienta s bolestmi zad a ostatními vertebrogenními obtížemi by melo být zamereno na odhalení „cervených praporku“, príznaku, jež mohou poukázat na eventuální prítomnost závažnejší spinální patologie, nežli jsou bežné nespecifické bolesti zad. Mezi tyto stavy patrí spinální tumory, infekce a posttraumatické stavy. Jedná se o nozologické jednotky mající odlišný prirozený vývoj, prognózu a na rozdíl od bežných bolestí zad vyžadují od samého pocátku diagnosticko-terapeutickou rozvahu specialisty (spondylochirurga, ortopeda ci neurochirurga). Rovnež nález akutního neurologického deficitu pri klinickém vyšetrení, vyvolávající podezrení na významnou kompresi nervových struktur s nebezpecím trvalého poškození (syndrom kaudy nebo akutne vzniklý významný motorický deficit), patrí do kategorie „cervených praporku“ a vyžaduje konzultaci na specializovaném pracovišti. Následující sdelení podává plný výcet techto „cervených praporku“, což, jak pevne doufáme, bude nápomocí v každodenní diagnostické a lécebné cinnosti praktických lékaru ci specialistu, kterí se s problematikou bolestí zad ve své praxi setkávají, algeziology v to pocítaje.
Keywords: Spinal Injuries; diferenciální diagnóza; Diagnosis, Differential; nádory páteře; lumbalgie; Low Back Pain; bolesti zad; poranění páteře; Spinal Neoplasms; Lumbar Vertebrae; bederní obratle; Back Pain