Kognitivně behaviorální terapie fobických úzkostných poruch u pacientů s chronickou bolestí - Raudenská, Jaroslava; Javůrková, Alena (Bolest (Praha, Print), 2003)
Clánek se zameruje na kognitivne behaviorální terapii fobických úzkostných poruch (agorafóbie, sociální fóbie, specifické fóbie) u pacientu s chronickou bolestí. V první cásti popisuje klinické projevy agorafóbie, její epidemiologii, etiopatogenezi, diferenciální diagnostiku, psychologickou diagnostiku akognitivne behaviorální model agorafóbie. Dále seznamuje s kognitivne behaviorálními terapeutickými prístupy v lécbe agorafóbie u pacientu s chronickou bolestí (edukace, nácvik zvládání telesných príznaku úzkosti, zvládání úzkostných myšlenek a predstav, postupná expozice a rešení životních problému). Ve druhé cásti se venuje etiologii, komorbidite a diferenciálne diagnostickým vodítkum sociální fóbie. Následuje popis behaviorálního, kognitivního a kognitivne behaviorálního modelu vzniku. Uvádí metody kognitivne behaviorální terapie v lécbe sociální fóbie (edukace, nácvik sociálních dovedností, kognitivní restrukturalizace, expozice) s prihlédnutím ke specifiku pacientu s chronickou bolestí. Ve tretí cásti clánek popisuje specifické fóbie, klinické projevy, epidemiologii, etiopatogenezi, diferenciální diagnostiku a psychologickou diagnostiku. Zameruje se na specifické fóbie u pacientu s chronickou bolestí: strach spojený s bolestí a strach z pohybu. Rozebírá systém jejich udržování na základe kognitivne behaviorálního modelu a uvádí kognitivne behaviorální metody lécby (edukace, expozice in vivo, rešení životních problému). V záveru je zdurazneno, že agorafóbie, sociální fóbie a specifické fóbie mají u pacientu s chronickou bolestí svá specifika, ke kterým je treba prihlížet. Proto je nezbytné zaradit kognitivne behaviorální techniky lécby fobických úzkostných poruch do celkového plánu terapie chronické bolesti.
Keywords: bolest; Pain; Chronic Disease; Female; Adult; fobie; dospělí; Cognitive Behavioral Therapy; behaviorální terapie; kognitivně behaviorální terapie; Humans; ženské pohlaví; lidé; chronická nemoc; Phobic Disorders; Behavior Therapy