Odlišení MRSA v souboru 752 kmenů S. aureus pomocí disku s cefoxitinem - Urbášková, Pavla; Melter, Oto; Macková, Barbora; Jakubů, V; Wünschová, M (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2004)
V souboru 752 kmenů S. aureus, který zahrnoval 665 čerstvých klinických izolátů, 82 kmenů zesbírky NRL pro stafylokoky a tři kmeny pro mezinárodní kontrolu kvality, byla vyšetřena citlivostk oxacilinu třemi rutinními fenotypovými metodami s oxacilinem (agarovou vyhledávací metodou,diluční mikrometodou a diskovou difuzní metodou) a novou metodou s diskem s 30 µg cefoxitinu.Průkaz genu mecA determinujícího rezistenci k oxacilinu byl proveden pomocí PCR, genový produktPBP2a byl prokazován latexovou aglutinací. Všech 218 kmenů rezistentních k oxacilinu –MRSA (methicillin-resistant S. aureus) vytvářelo kolemdisku s cefoxitineminhibiční zóny 6–19 mm,čili v rozmezí deklarovaném pro kmeny rezistentní k oxicalinu, osm z těchto kmenů se podlevýsledků jedné nebo více ostatních fenotypových metod jevily chybně jako citlivé k oxacilinu. Lzekonstatovat, že vytvoření inhibiční zóny < 20 mm kolem disku s 30 µg cefoxitinu spolehlivě odlišujeMRSA od kmenů S. aureus citlivých k oxacilinu.
Keywords: imunofenotypizace; Research Support as Topic; Cefoxitin; antibakteriální látky; oxacilin; lidé; Anti-Bacterial Agents; Drug Resistance, Microbial; finanční podpora výzkumu jako téma; Microbial Sensitivity Tests; mikrobiální testy citlivosti; Humans; antibiotická rezistence; Immunophenotyping; Oxacillin; cefoxitin; Staphylococcus aureus