Naše zkušenosti s třífázovou scintigrafií loktů pro posuzování profesionálních entezopatií - Slepička, Jiří; Macháček, I; Havlásková, J; Filip, E; Kraft, Otakar; Kosek, V (Pracovní lékařství, 2004)
V letech 1998–2003 vyšetřili autoři třífázovou scintigrafií lokty celkem 83 pacientů. U vlastního souboru pacientů, odeslaných pro podezření na onemocnění horních končetin z přetěžování, zjistili ortopedickým vyšetřením chronické formy entezopatií u 71 osob. Pozitivitu třífázové scintigrafie nalezli pouze u 46 % vyšetřených. Ani u ulnárních či radiálních entezopatií – včetně jejich současného výskytu – nezjistili významnou shodu klinických a scintigrafických nálezů. Z vedlejších diagnóz nalezli současně u 32 % syndrom karpálního tunelu a u 20 % artrotické změny na loketních kloubech, ale šlo o lehké nevýznamné změny. U dalších 12 pacientů, odeslaných ortopedy k scintigrafickému vyšetření bez podezření na profesionalitu, rovněž nenašli pozitivní korelaci mezi ortopedickými a scintigrafickými nálezy. Autoři usuzují, že bude nutné další podrobné sledování dané problematiky u většího souboru osob. Podle jejich názoru nelze pochybovat o diagnostickém přínosu třífázové scintigrafie, nicméně se domnívají, že by v současné době neměla být tato metoda hlavním kritériem objektivizace entezopatií loktů.
Keywords: Arm Injuries; loketní kloub; posuzování pracovní neschopnosti; nemoci z povolání; Occupational Diseases; Elbow Joint; radioisotopová scintigrafie; lidé; Disability Evaluation; Radionuclide Imaging; Humans; poranění paže