Průkaz poškození myokardu a plic psychotropními a omamnými látkami imunohistochemickou detekcí metaloproteináz - Strejc, Přemysl; Klír, Přemysl; Vlčková, Andrea (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2004)
Na Ústavu soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze zaznamenáváme každým rokem řadu pozitivních nálezů omamných a psychotropních látek (dále OPL) jak u pacientů klinických, tak i u zemřelých; mezi těmito látkami jsou z hlediska příčiny smrti významně zastoupena stimulancia i opiáty. Jejich užívání vede k poškození různých orgánů. Abychom mohli sledovat vývoj patomorfologických změn v procesu remodelace extracelulární matrix přímo ve tkáních, zvolili jsme metodu imunohistochemické detekce matrix metaloproteináz (MMP) v myokardu a v plicích a též fibrinogenu v kardiomyocytech v souboru 18 zemřelých. U stimulancií byla zpravidla prokázána MMP 2, dvakrát též MMP 9 a jednou MMP 1 v intersticiu myokardu. V plicích byla vždy pozitivní MMP 1 zejména v intersticiu plic, rovněž na povrchu některých alveolů nabývající vzhledu až „hyalinních membrán“ i v buněčných elementech typu makrofágů a podobně též MMP 2. Ne vždy byl prokázán fibrinogen v kardiomyocytech. V případě opiátů byla detekce metaloproteináz méně výrazná. Průkaz MMP dobře vysvětlí vývoj k pokročilejším patomorfologickým změnám, které nacházíme na myokardu a plicích u uživatelů OPL a zapadá tak do nozologické jednotky časnějších fází intoxikace těmito látkami.
Keywords: imunohistochemie; finanční podpora výzkumu jako téma; Psychotropic Drugs; plíce; Substance-Related Disorders; Humans; Immunohistochemistry; lidé; Research Support as Topic; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Lung; matrixové metaloproteinasy; Myocardium; myokard; psychotropní léky; Matrix Metalloproteinases