Sjednocení léčby dětí s akutní myeloidní leukémií v České republice podle protokolu AML-BFM 93 - Starý, Jan; Gajdoš, P; Blažek, B; Ptoszková, Hana; Hrstková, Hana; Dostalová Kopečná, Lenka; Toušovská, K; Hak, Jiří; Procházková, Dagmar; Černá, Zdeňka; Jabali, Yahia; Timr, P; et al. (Časopis lékařů českých, 2004)
Východisko. Akutní myeloidní leukémie (AML) je u dětí vzácné onemocnění, jehož výsledky léčby dlouho zaostávaly za úspěchy terapie dětské akutní lymfoblastické leukémie. Současné velmi intenzivní léčebné protokoly a pokroky v podpůrné léčbě prognózu dětí s AML významně zlepšily. Daní intenzivní léčbě je vysoký výskyt toxických komplikací. Hlavní příčinou selhání léčby zůstává relaps leukémie. V České republice byla léčba AML u dětí sjednocena v roce 1993 podle německého protokolu AML-BFM 93. Metody a výsledky. Výsledky léčby byly hodnoceny u 61 pacientů. Kompletní remise byla dosažena u 73,8 % dětí. Pravděpodobnost 5letého přežití do selhání (EFS) byla 42,3 % a celkového přežití 45,3 %. Děti standardního rizika měly významně lepší prognózu (EFS 62,5 %) než děti vysokého rizika (EFS 29,7 %) (p=0,03). Nejvýznamnějším prognostickým faktorem byla časná odpověď na léčbu definovaná redukcí blastů v kostní dřeni 2 týdny od zahájení terapie.Alogenní transplantace krvetvorných buněk neznamenala signifikantní zlepšení výsledků léčby dětí vysokého rizika ve srovnání s chemoterapií. Závěry. Výsledky léčby dětí s AML jsou v České republice srovnatelné s výsledky předních světových pracovních skupin. Cílem léčby podle nového protokolu AML-BFM 98 je zvýšení úspěšnosti v dosažení remise snížením počtu časných smrtí.
Keywords: transplantace hematopoetických kmenových buněk; radioterapie; Infant; Humans; kojenec; dítě; cytogenetické vyšetření; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; Child; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; lidé; Radiotherapy; akcelerovaná fáze myeloidní leukemie; Leukemia, Myeloid, Accelerated Phase; Adolescent; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; Czech Republic; Risk Assessment; Česká republika; Cytogenetic Analysis; hodnocení rizik; mladiství