Výmenná amnioinfúzia u plodov s laparoschízou. (Prvé skúsenosti) - Turkota, Ľubomír; Rusňák, I; Čunderlík, A; Slezák, I; Feitscher, P; Štencl, Ján; Horn, František; Babala, Jozef; Siman, J; Hinšt, Jaroslav (Česká gynekologie, 2004)
Cieľ štúdie: Výmenná amnioinfúzia (VA) je výkon, pri ktorom opakovane extrahujeme určitémnožstvo plodovej vody a následne instilujeme rovnaké množstvo fyziologického roztoku doamniálnej dutiny plodového vajca.Cieľom tohto zákroku je zriediť plodovú vodu, ktorá voľne obmýva eviscerované orgány u plodovs laparoschízou a tým zabrániť vzniku ﬁ brinového povlaku na ich povrchu.Typ štúdie: Pôvodná práca (prospektívna štúdia).Názov a sídlo pracoviska: Gynekologicko-pôrodnícka klinika SZU, FNsP akad. L. Dérera, Bratislava,Slovenská republika.Metodika: Od júna 2002 sme na našom pracovisku vykonali u 5 pacientok s plodmi s laparoschízouVA. U dvoch pacientok dvakrát vo 32. a 36. týždni gravidity, u dvoch pacientok jedenkrátv 32. týždni gravidity a u jednej pacientky jedenkrát v 36. týždni gravidity. Pod ultrazvukovoukontrolou sme pomocou spinálnej ihly extrahovali 120-180 ml hustej, skalenej plodovej vody. Následnesme instilovali rovnaké množstvo fyziologického roztoku zohriateho na teplotu 37 °C doamniálnej dutiny cez antibakteriálny ﬁ lter. Pred a po zákroku sme monitorovali plody kardiotokograﬁ cky a pomocou ultrazvukovej ﬂ owmetrie v umbilikálnych cievach.Výsledky: VA boli vo všetkých prípadoch úspešné a bez komplikácií. Všetky pacientky rodili per sectionemcaesaream v 36.-37. týždni gravidity. Jedna 48 hodín po zákroku pre hroziacu intrauterinnúhypoxiu plodu zachytenú kardiotokograﬁ cky. Ostatné pacientky rodili s odstupom 3-4 týždňov.Záver: Význam VA spočíva najmä v zredukovaní výskytu ﬁ brínových povlakov na eviscerovanýchorgánoch. To umožní postnatálne chirurgicky primárne uzavretie defektu v stene brušnej, skoršínástup črevnej peristaltiky, prechod z parenterálnej na perorálnu výživu a skrátenie hospitalizácie.
Keywords: břicho; Cesarean Section; Humans; vrozené, dědičné a novorozenecké nemoci a abnormality; lidé; Cardiotocography; Female; kardiotokografie; amniocentéza; Congenital, Hereditary, and Neonatal Diseases and Abnormalities; Amniocentesis; Amniotic Fluid; plodová voda; Isotonic Solutions; isotonické roztoky; ženské pohlaví; císařský řez; Abdomen