Porovnání ukazatelů steroidního metabolismu v endometriu žen s endometriózou, s hyperplazií a bez těchto patologických změn - Petrlová, B; Hejda, Václav; Ulčová-Gallová, Zdenka; Mukenšnábl, Petr; Rokyta, Zdeněk (Česká gynekologie, 2004)
Cíl studie: Cílem naší práce bylo zjistit případnou souvislost ve výskytu P-450 aromatázy a estrogenových(ER) a progesteronových (PR) receptorů v eutopickém endometriu žen s endometsynriózoua bez ní a v estrogendependentních gynekologických lézích, mezi něž patří endometriálníhyperplazie a endometrióza.Typ studie: Retrospektivní.Název a sídlo pracoviště: Šiklův patologicko-anatomický ústav LF UK a FN, Plzeň, Gynekologicko-porodnická klinika LF UK a FN, Plzeň.Metodika: Vyšetřované vzorky byly získány v letech 2001-2002 od pacientek z Gynekologicko--porodnické kliniky a zpracovány v Šiklově patologicko-anatomickém ústavu LF a FN v Plzni.Soubor byl rozdělen podle histologické diagnózy do následujících skupin: endometriální hyperplazie,endometrióza a eutopické endometrium žen s endometriózou a bez ní. Pro detekci P-450aromatázy, ER a PR byly použity imunohistochemické metody s příslušnými protilátkami.Výsledky: P-450 aromatáza byla nalezena ve zvýšeném množství v endometrióze, hyperplaziia některých případech syncytiální metaplazie. Estrogenové a progesteronové receptory bylydetekovány ve všech zkoumaných tkáních. Počet a rozložení ER a PR závisí na fázi cyklu. MéněER bylo nalezeno v atroﬁ ckém, metaplastickém a hyperplastickém endometriu s buněčnýmiatypiemi. Nebyla prokázána přímá souvislost mezi přítomností P-450 aromatázy a obou typůreceptorů.Závěr: Ve zkoumaných patologicky změněných tkáních dochází vzhledem k molekulárním aberacímk místní regulaci estrogenového metabolismu. Detekci P-450 aromatázy nelze využít k diagnosticeexterní endometriózy.
Keywords: Humans; aromatasa; finanční podpora výzkumu jako téma; Endometriosis; Endometrial Hyperplasia; Receptors, Progesterone; Receptors, Estrogen; endometrióza; imunohistochemie; hyperplazie endometria; Aromatase; Immunohistochemistry; Female; receptory progesteronu; Research Support as Topic; lidé; receptory pro estrogeny; ženské pohlaví