Neurofarmakologická podstata působení memantinu v léčbě Alzheimerovy demence - Petrovič, Miloš; Sedláček, Miloslav; Horák, Martin; Vyklický, Ladislav (Klinická farmakologie a farmacie, 2004)
N-metyl-D-aspartátové (NMDA) receptory patří do skupiny ionotropních glutamátových receptorů, které společně s dalším podtypem glutamátových receptorů - AMPA/kainátovým receptorem zprostředkovávají rychlý synaptický přenos na většině excitačních synapsí v centrální nervové soustavě. NMDA receptory hrají zásadní úlohu pro zajištění komplexních funkcí nervové soustavy jako celku. Jejich aktivace je nutná pro navození dlouhodobé potenciace synaptického přenosu (LTP), o níž se předpokládá, že představuje buněčný mechanizmus, který se ve specifických oblastech nervové soustavy uplatňuje na vytváření paměťových stop. Nadměrná aktivace NMDA receptorů vede k patologickým procesům, které mohou vyústit až ve specifickou formu smrti neuronů (excitotoxicita). Existují experimentální důkazy o tom, že se excitotoxicita podílí na vzniku celé řady neurodegenerativních onemocnění a že antagonisté NMDA receptorů mohou představovat terapeutický potenciál pro léčbu onemocnění vykazující jak akutní, tak chronické formy neurodegenerace včetně Alzheimerovy demence. Memantin je látkou, která akompetitivním a napěťově závislým způsobem blokuje iontové kanály NMDA receptorů a existují důkazy o tom, že zlepšuje kognitivní funkce a zpomaluje jejich zhoršování u Alzheimerovy demence. Cílem tohoto přehledu je shrnout současné poznatky o mechanizmech působení memantinu na NMDA receptorech a představy o jeho možném využití při léčbě některých klinických syndromů, s nimiž se setkáváme u neurodegenerativních chorob, především Alzheimerovy demence.
Keywords: Research Support as Topic; zvířata; Humans; Neurodegenerative Diseases; lidé; memantin; receptory N-methyl-D-aspartátu; neurodegenerativní nemoci; glutamátové receptory; Alzheimer Disease; Memantine; Receptors, Glutamate; Animals; Alzheimerova nemoc; Receptors, N-Methyl-D-Aspartate; finanční podpora výzkumu jako téma