Málo obvyklý případ kožního onemocnění vyvolaného Mycobacterium marinum - Canibalová, Jarmila; Canibal, Milan; Kaustová, Jarmila (Československá dermatologie, 2004)
Autoři prezentují kazuistiku kožního onemocnění na levé horní končetině vyvolaného Mycobacteriummarinum u 39letého muže. Pacient se od dětství aktivně zabýval akvaristikou. Z anamnestickýchúdajů je zajímavá skutečnost, že je polyvalentním alergikem. Dva roky po ukončení antibakteriálníterapie mykobakteriózy se u něj rozvinul dermorespirační syndrom. Původce kožního onemocnění- Mycobacterium marinum - bylo verifikováno kultivačně a histologický obraz tuto etiologiionemocnění nevylučoval. Pacient byl léčen kombinací rifampicin + etambutol + ciprofloxacin 12měsíců. Výsledný klinický nález po léčbě - drobné, kosmeticky přijatelné jizvy.
Keywords: klinické laboratorní techniky; Skin Diseases, Infectious; lidé středního věku; Clinical Laboratory Techniques; Humans; Cells, Cultured; Anti-Bacterial Agents; histologické techniky; Male; antibakteriální látky; Middle Aged; kultivované buňky; mužské pohlaví; Histological Techniques; infekční nemoci kůže; lidé; Mycobacterium marinum