Komplikace srdeční vady a ovariálního karcinomu - Cerman, Roman; Gaja, Alexander (Praktický lékař, 2004)
Uvádíme kazuistiku nemocné s těžkou kombinovanou mitrální vadou a ovariálním karcinomem v pokročilém stadiu, v níž dokumentujeme neobvyklé ultrasonografické nálezy. Diagnosticky cenným se nám jeví nález tumorózních hmot v pleurální tekutině, prognosticky limitujícím je nález vícečetných trombů ve výrazně dilatované levé síni při účinné antikoagulační léčbě.
Keywords: Female; Humans; Aged; lidé; trombóza; Ovarian Neoplasms; Echocardiography; maligní pleurální výpotek; Thrombosis; nemoci srdečních chlopní; Heart Atria; ženské pohlaví; senioři; mitrální chlopeň; Heart Valve Diseases; Pleural Effusion, Malignant; echokardiografie; Mitral Valve; srdeční síně; nádory vaječníků