Léčba fibrilace síní - jasný cíl s dosud nejasným řešením - Neužil, Petr; Táborský, Miloš; Šedivá, Lucie; Niederle, Petr (Praktický lékař, 2004)
Fibrilace síní patří mezi nejrozšířenější arytmii v naší populaci a její výskyt stále stoupá. Její celková prevalence je 0,5 %, ale v populaci nad 65 let věku dosahuje 5 % a u nemocných nad 75 let je to až 9 %. Její výskyt u nemocných s kardiovaskulárním onemocněním vede k dvojnásobně vyšší morbiditě a mortalitě a je zároveň nejčastější příčinou cévní mozkové příhody. Na rozdíl od jiných srdečních arytmií nemá léčba FS jednotné schéma a je nutné postupovat individuálně. Za základ léčby nově zachycených případů s fibrilací síní je stále považována farmakologická léčba s dominancí IC, a III. skupiny antiarytmik. Autoři podávají přehled léčby při kontrole komorové odpovědi, možnosti antikoagulační léčby i nefarmakologické léčby fibrilace síní.
Keywords: Imaging, Three-Dimensional; Anti-Arrhythmia Agents; antiarytmika; zobrazování trojrozměrné; Heart Rate; Humans; Catheter Ablation; antikoagulancia; srdeční frekvence; lidé; Atrial Fibrillation; Anticoagulants; fibrilace síní; katetrizační ablace