Ricín - rastlinný toxín s možným terapeutickým využitím - Nagy, Milan (Česká a slovenská farmacie, 2004)
Ricín je mimoriadne toxický lektín typu RIP II. Jeho jedovatosť je možné zneužiť na teroristickéúčely, pričom nie je zatiaľ známy efektívny protijed. Mechanizmus toxického pôsobenia je zároveňštudovaný s cieľom prípravy selektívnych imunotoxínov, ktoré by sa dali použiť pri liečbe rôznychtypov rakoviny či HIV infekcie. Napriek sľubným in vitro výsledkom, nepriaznivé vedľajšie účinkyv pokusoch in vivo zatiaľ obmedzujú ich použitie v reálnej terapii.
Keywords: biologické toxiny; Castor Oil; Animals; vztahy mezi strukturou a aktivitou; lidé; Toxins, Biological; otrava; Antibodies, Monoclonal; ricin; ricinový olej; Poisoning; Humans; Structure-Activity Relationship; zvířata; Ricin; monoklonální protilátky; Ricinus