Použitie fenylflyoxálových ketylových radikálov na testovanie antioxidačného účinku rôznych zlúčenín - Šeršeň, František; Vencel, T; Gáplovský, A; Anus, T (Česká a slovenská farmacie, 2004)
V práci sa popisuje samovoľný rozpad kyseliny D,L-2,3-difenylvínnej v propán-2-ole, ktorý prebieharadikálovo pri laboratórnej teplote. Prvotným produktom tohto rozpadu sú krátko žijúce fenylglyoxálovéketylové radikály, ktoré sú zachytávané a stabilizované pomocou spinovej pasce N-terc-butyl-α-fenylnitrónu. Tento samovoľný rozpad kyseliny D,L-2,3-difenylvínnej v propán-2-ole bolpoužitý ako zdroj radikálov na zisťovanie antioxidačného účinku niektorých antioxidantov (C-vitamínu,E-vitamínu a D,L-selenometionínu). Zistili sme, že vyššie spomínané antioxidanty sú účinnýmivychytávačmi fenylglyoxálových ketylových radikálov. Na základe týchto skutočností môžemetúto metódu odporúčať pre testovanie antioxidačných vlastností iných zlúčenín ako potenciálnychantioxidantov.
Keywords: Free Radicals; antioxidancia; Phenylglyoxal; spin trapping; Research Support as Topic; elektronová paramagnetická rezonance; Ascorbic Acid; Vitamin E; Electron Spin Resonance Spectroscopy; fenylglyoxal; Antioxidants; volné radikály; finanční podpora výzkumu jako téma; kyselina askorbová; Spin Trapping; vitamin E