Transpupilární termoterapie u věkem podmíněné serózní ablace pigmentového epitelu sítnice - Karel, Ivan; Záhlava, Jiří; Dubská, Zora; Lešták, Ján; Boguszaková, Jarmila (Česká a slovenská oftalmologie, 2004)
Cílem prospektivní studie bylo zhodnotit výsledky transpupilární termoterapie (TTT) u věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD), u níž dominantním projevem byla serózní ablace pigmentového epitelu (SAPE). Materiál ametodika: TTT byla použita u 30 očí 29 nemocných.U všech nemocných jsme vyšetřili před a za 3, 6, 9, 12, 18 a 24 měsíců po TTT zrakovou ostrost (ZO) a stav makuly nepřímou binokulární oftalmoskopií, biomikroskopicky na štěrbinové lampě, s pomocí fluorescenční angiografie a optické koherentní tomografie (OKT). U 25 očí (93,3 %) byly přítomny příznaky choroidální neovaskularizace (CNV) (vaskulární SAPE). TTT byla aplikována diodovým laserem o vlnové délce 810 nm standardní techniku. U 14 očí (46,7 %) byla TTT opakována po 3 až 38 týdnech a nemocné jsme sledovali po TTT 7 až 28 měsíců, průměrně 15,2 měsíce. Výsledky: ZO se po TTT zlepšila u 6 očí (20,0 %), zůstala stejná u 8 očí (26,7 %) a zhoršila se u 16 očí (53,3 %). Biomikroskopicky se SAPE přiložila u 13 očí (43,3 %) a zmenšila u 12 očí (40,0 %), prosakování fluoresceinu vymizelo u 16 očí (53,3 %) a snížilo se u 10 očí (33,3 %). OKT potvrdila přiložení SAPE u 14 očí (46,7 %) a její ústup u 13 očí (43,3 %). Hlavní příčinou stejné či horší ZO po ústupu SAPE byla chorioretinální atrofie bez či se subretinální fibrózou. Závěr: TTT dlouhodobě vedla k ústupu SAPE u většiny očí a zlepšila či stabilizovala ZO téměř u poloviny očí. Známky neovaskularizace byly přítomny u většiny SAPE. Chorioretinální atrofie po ústupu SAPE byla překážkou lepších funkčních výsledků. TTT není ekonomicky nákladná a rozšiřuje léčebné možnosti u exsudativní VPMD včetně SAPE.
Keywords: Diagnostic Techniques, Ophthalmological; zraková ostrost; finanční podpora výzkumu jako téma; Humans; lidé; lidé středního věku; Treatment Outcome; diagnostické techniky oftalmologické; Middle Aged; výsledek terapie; pigmentový epitel oční; Low-Level Light Therapy; Aged; Research Support as Topic; Pigment Epithelium of Eye; laserová terapie s nízkou intenzitou světla; Visual Acuity; Macular Degeneration; makulární degenerace; senioři